søndag 13. februar 2011

Men størst av alt er kjærligheten

Ein av amors pilar smeller i andletet ditt. Den treffer deg i auget og du sleng ut eit par gloser før du imellom tårane som momentant begynner å renne, augnar HAN, med store bokstaver. Idealmennesket! Du blunkar bort tårane og klyp deg sjølv i armen berre for å vere sikker på at denne guten er verkeleg. Dei neste dagane blir alle intelligente tankar forvist ut av hovudet ditt og alt du klarar å fokusera på er dei djupe, varme auga som hadde titta tilbake på deg den dagen. Det kriblar som om fire og tjue tusen maur har bestemt seg for å byggje tue inni magen din. Du er forelska.

I løpet av livet blir vi alle offer for den kjende virussjukdommen, forelsking. Det er dessverre ingen måte å bli immun mot viruset og mange får det fleire gonger. Symptoma er hjartebank, mangel på fornuftig tankevirke, konsentrasjonsproblem og ein sinnsstemning som minnar om lykkerus, men disse kan variere frå person til person. Viruset er ikkje dødelig, men det kan føre til at ein annan person får all makt over deg og blir det einaste som gjer livet ditt meining.

Det er herlig å vera forelska. Tanken på smilet hans, auga hans, latteren hans, henda hans! Lista kunne fort ha blitt lang. I dine auge er han perfekt! I begynninga er det verst. Kvardagen blir forandra - alle fornuftige tankar ser ut til å forlate hovudet i en fart omvendt proporsjonal med avstanden til den utkåra. Om han skulle finne på å snakka til deg, gløymer du alle dei velformulerte setningane du hadde øvd på i spegelen, og responsen blir ofte eit mindre intelligent smil eller eit fnis. Han veit ikkje at han sendar deg på en berg-og-dalbane av følelsar ved å med sine perfekte lepper forme eit lite einstavingsord så enkelt som ”hei”.

”Eg vil gi han min kjærleik” song Maria under oppsetjinga av ”Jesus Christ Superstar” som gjekk på Det norske teater for ei lita stund sia. Kjærleiken er som ein gåve du kan gjeve til kven du vil. Som oftast med eit håp om å få noko tilbake, men som mange av oss veit, og har fått erfare, er kjærleiken ein risikosport. Nokon gonger blir ikkje kjærleiken gjengjeldt og ein sitter igjen med eit knust hjarte på utsida av kroppen og eit febrilsk ynskje om at han skal endre meining, kome tilbake og lime hjartet ditt samen igjen. Baksida på medaljen kjem brått til syne, men som eit gamalt ordspråk seier – ”den som inkje vågar, inkje vinn”. Ein kan ikkje stole på dommen til prestekragane om han elskar deg eller ikkje. Ein må tørre å risikere å bli såret for å ha moglegheita til å bli elska. Nokon gonger endar forelsking i ein mann på eit kne og ein vakker diamantring – andre gongar i ein pakke papirlommetørklede og ein treliters dunk med is.

I ein song skriven av The Beatles seier dei ”All you need is love”, eller på norsk; alt du treng er kjærleik. Sjølv om kjærleiken er ein risikosport, er den verdt å ta sjansen på. Du bestemmer sjølv når du vil hoppe utfor stupet, slå ut fallskjermen og få ein herleg oppleving!

*************************************************

Valentines day er en dag med en nydelig historie, men som for mange kanskje har blitt enda et stressmoment i en allerede stressende hverdag. Igjen må man prestere. Kjøpe en fin gave, skrive et vakkert og personlig kort, kanskje dra på date. Uansett. Det forventes at man akkurat på denne dagen gjør noe spesielt for sin kjære. Jeg er av den oppfatning at "noe spesielt" ikke trenger å bety "noe dyrt". Jeg kjenner nesten at dagen med den vakre historien blir ødelagt av alle tingene du bare MÅ ha, men selvfølgelig, hvem kan vel klare seg uten en toalettrull med kjærlighetsdikt på?

Teksten over er et utdrag fra en oppgave jeg skrev på videregående, men jeg syns den passet bra inn her.
Jeg syns det er flott at vi har satt av en hel dag for å "hedre" kjærligheten. Allikevel kan denne dagen bli tung for jenta som akkurat har måttet gi kleenex og is en større del av budsjettet etter å ha blitt dumpet, han som gråter i dusjen av dårlig samvittighet etter å ha dumpet, den som har forgjeves forsøkt å finne en partner eller for den som lever i et dårlig parforhold. Jeg skulle ønske at denne dagen kunne brukes til å markere flere slags kjærlighet og ikke bare den som er mellom to kjærester :)

Min mor videresendte meg en mail hun hadde fått og der var det noen enkle tips til hva en kunne gjøre for å markere denne dagen:

Valentines Day - mer enn en kjærestedag

Det kjennes godt å glede noen som ikke forventer det, og 14. februar har du en utmerket anledning!


Det trenger ikke være en kjæreste, det kan like gjerne være en venn, en god nabo, slektning eller kollega.

Tips til hvordan du kan gi noen en gledelig overraskelse:


1. Send et oppriktig kort til noen som har inspirert deg, og fortell hvor mye han/hun har betydd for deg.


2. Send kort, blomster, sjokolade eller lignende til noen som ikke har kjæreste, og la avsender være anonym.


3. Lag en hyggelig kurv med godterier, bakevarer eller annet til noen du vet har gått gjennom en vanskelig periode.


Oppfordring: Gjør noe hyggelig for noen andre neste uke! Små ting gleder stort!

3 kommentarer:

Bente sa...

Nydelig historie og kloke tanker om hva som virkelig betyr noe!
Hyggelig at bloggen din er oppe og går igjen! Velkommen tilbake.

Margrethe sa...

Takk, mamma! Jeg liker deg godt!

Tino sa...

Så fint du skriver, og viktig å huske på å gi andre en liten oppmuntring i hverdagen.
Ang bolerojakken: Du begynner nederst på ermet og legger ut masker og strikker frem til midten av nakken din, så begynner du å felle nedover den andre armen. Så du strikker den etter din egen str. (Håper det vat greit forklart, bare spør om du lurer på mer)
Ønsker deg en fin høsthelg,
Klem T